Recept

Delikatess till frukost

2012-09-19 23:58 #0 av: MikaTela

Imponera på vännerna eller unna dig själv lyx. Vaktelägg anses vara delikatess och här nedan kommer några tips på recept jag har hittat.

Allmänt om vaktelägg:

Vaktelägg väger ca 15 g vilket är endast en fjärdedel av ett hönsägg. Men trots sin ringa vikt så är dom betydligt nyttigare.

Vaktelägg / Hönsägg
Vikt 15 gram / 55 gram
Gula % 29 / 25
Äggviteämnen 55 / 61
Kalcium (mg) 59 / 57-61
Fosfor (mg) 220 / 123-237
Järn (mg) 3,7 / 2,1-2,8
Tiamin (mg) 0,12 / 0,07-0,09
Riboflavin (mg) 0,86 / 0,27-0,32
Niacin (mg) 0,10 / 0,05-0,32
Energi (kcal) 158 / 155-183

 

Koka vaktelägg:

Vaktelägg ska kokas ca 2-3 min. Men om de kokas med skalet på så kan dom vara svårskalade. Men tips jag hittat är att efter kokning ge äggen ett 5 min långt bad i 2 delar vatten + 1 del 24% ättika och lite salt. Efter detta sköljer man av äggen och drar av skalet som en hinna.

Orkar man inte ge äggen ett extra bad så kan man koka dom utan skal. Detta kallas pocherade ägg.

Skär av toppen av äggen med en vass kniv och häll dom försiktigt i en kastrull. Koka upp två liter saltat vatten som du försiktigt häller över äggen så dom inte går sönder. När äggen har stelnat är det bara att fiska upp dom och avnjuta!

Stekt vaktelägg:

Fick ett tips häromdagen att när man steker vaktelägg så kan man knäcka det i en paprikaring i stekpannan så flyter det inte sin väg.

Och nu när det ändå är höst så kan ni ju passa på att lägga på ett par lätt stekta ägg på kantarellmackan!

Du kan göra det mesta med vaktelägg som du gör med hönsägg, enda stora skillnaden egentligen är att du behöver fler ägg! Och om du känner att fantasin brister så är det bara att söka på internet.

Lägg gärna ut dina favoritrecept i forumet så har vi snart en bra egen receptbas! :)

 

Författare/fotograf: Mikaela Wennerberg

Källhänvisning:

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2012-09-30 19:44 #1 av: Farwuq

Vaktelägg är mums.

Glad

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2013-02-12 11:29 #2 av: [TrevorS]

Smart med att lösa skalet med ättika. 

Fick ett tips av en kompis som ångkokar vakteläggen, sedan medan de fortfarande är varma slår bort toppen på ägget.

Var även någon som kokade hela strutsägg men gned in dem cirka 1 minut innan kokning med ättika, då ska de tydligen bli lättare att knäcka, kan tänkas det fungerar med vaktelägg också?

Anmäl
2013-02-12 11:29 #3 av: [TrevorS]

Påpeka att jag är osäker på hur länge ägget ångkokas, men tippar på 1-2 minuter efter man lagt på locket.

Anmäl
2013-02-15 16:42 #4 av: TheoA

Lägga dem i ättiksbad efter kokning ska funka om man vill ha dom som t.ex. pickles. Ska kolla efter ett mer exakt recept. 

Anmäl
2013-02-15 16:49 #5 av: Farwuq

De är verkligen svåra att skala.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2014-04-20 23:07 #6 av: Zabbio

Jag undrar om näringsvärdena. Är det per ägg eller per hundra gram det är räknat? För det gör ju en betydlig skillnad :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.